Balanoor plantations India

Balanoor Plantations India

På idylliske Balanoor plantations sør i India, dyrkes kaffen i skyggefulle omgivelser på naturens egne premisser. Her høstes kaffebønnene varsomt av flittige arbeidere, som lever sitt liv med sine familier på plantasjen, vel ivaretatt av plantasjeeier Ashok og med økonomisk støtte fra Crema.

Del sosialt

– Jeg har akkurat kommet hjem fra Melbourne Coffee festival, en fantastisk opplevelse for oss kaffeentusiaster, sier plantasjeeier Ashok Kuryan på Skype fra India. Balanoor er en gammel og ærverdig plantasje, fortsetter han, 75 år faktisk. Og stor. Vi produserer mange ulike avlinger her; kaffe, te, pepper, kirsebær. Alt er dyrket i det samme området. Han vil gjerne sette et spesielt fokus på plantasjens bærekraftige vekstforhold.

– Vi sørger for at jorda, vannet og omgivelsene ikke forurenses og prøver å bevare plantasjens naturlige, økologiske system. Vi legger vekt på at vi ikke skal skade omgivelsene til fugler, trær, planter, insekter og andre skapninger. Dessuten er det vakkert her!

– Vi har svært gode relasjoner til Crema. Det er et forhold som fungerer på et mer vennskapelig plan enn bare på kommersiell basis, utdyper Ashok. – Vi gjør det beste vi kan for å forsikre oss om at kaffen vi selger til Crema lever opp til deres forventninger.

Å gi noe tilbake

Crema har de siste fem årene gitt sitt bidrag til plantasjen på et noe utradisjonelt vis. Gjennom Crema Foundation går en del av Cremas inntekt fra Balanoor kaffe tilbake til plantasjen i form av velferdstiltak. – Det er tanken bak denne gesten som teller, sier Ashok. Dette er noe vi aldri har opplevd fra noen andre kunder verken før eller siden. Det er jo fantastisk at en kaffekjøper velger å gi noe tilbake til produsenten, utover det kaffen koster!

– Jeg har sagt til Crema at jeg ikke ønsker at pengene blir overført, understreker Ashok. – Jeg vil at de skal komme til India og overlevere pengene personlig, sånn at arbeidere kan hilse på dem og de med egne øyne kan se hva vi har brukt pengene til.

På besøk i Norge

Det har opp gjennom årene vært mange Cremabesøk på Balanoor Plantations og det har resultert i det fruktbare kaffesamarbeidet mellom India og Norge. Ashok forteller at også han har vært i Norge for å besøke det lille kaffebrenneriet i Sandefjord. – Første gangen jeg var der, ble jeg invitert i et indian-style middagsselskap, hvor alle gjestene stilte i indiske klær. Jeg kom, og rett før gjestene ankom gjemte de meg i en kaffesekk. Da gjestene hadde satt seg til bords, holdt verten en lang, liksomtelefonsamtale med meg og sa han skulle ønske jeg var her. Og surprise! Der spratt jeg frem fra sekken. Det ble mye latter og moro. Moro ble det også da Ashok sto på ski i bakhagen til Crema. Det ble første og siste gangen på ski for hans del. – Det ser så lett ut på TV, men det er det faktisk ikke, ler Ashok. Så legger han til: – Du burde komme til India. Her er det alltid sommer!

Fakta om Balanoor Plantasjen:

  • Plantasjen er på 600 hektar.Ashok
  • Den ligger høyt, fra 900 til 1400 moh.
  • Området har rikelig med nedbør, rikt jordsmonn og skyggefulle trær – optimale forhold for kaffebønnen.
  • Det bor 450 arbeidere med sine familier på plantasjen, og ofte er både kone og mann med på innhøstingen.
  • 350 arbeidere plukker teblader og 150 sanker kaffebønner – alt for hånd.
  • Innhøstingen av kaffe foregår fra desember til mars. Da hentes det ytterligere 200 sesongarbeidere inn.
  • Plantasjen produserer to kvalitetskaffebønner som heter Arabica og Robusta. Det er disse kaffebønnene Crema brenner og blander til egen spesialkaffe.

Hva er Crema Foundation?

Balanoor Plantations india er en av våre gode leverandører av kvalitetskaffe som vi har

handlet med i flere år. Vi har jevnlige besøk på plantasjen hvor vi kontrollerer innhøsting, renseprosesser og tørking. Vi møter arbeiderne og har fått et spesielt godt forhold til disse menneskene som legger sin sjel i det produktet vi senere foredler i vårt kaffebrenneri i Norge.

Plantasjen drives av meget seriøse eiere som har lagt forholdene godt til rette for sine ansatte med barnehage og skole, og sykestue med egen lege og sykepleiere. Vi ønsker å ta samfunnsansvar, og har derfor lansert vårt Crema Foundation prosjekt som skal komme arbeiderne og deres familier til gode. Alle våre kaffesorter som er merket med Crema Foundation logo kommer fra Balanoor Plantations. Når du handler disse sortene, vet du at du også bidrar til at små barn får tegneblokker, leker og et bedre liv.

Fakta om Crema Foundation:

  • Et hjelpeprosjekt for arbeiderne ved Balanoor Plantations India, igangsatt av Crema kaffebrenneri
  • Kaffen Balanoor Estate, Crema Estate A Selection 9 og Crema Extra Espresso er alle laget av kaffebønner fra Balanoor, og litt av overskuddet fra salget av denne kaffen går tilbake til plantasjen, til arbeiderne og deres familier.
  • Pengene går til velferdstiltak som nye arbeiderboliger, reparasjon av bygninger, leker til barnehagen, bøker og utstyr til skolen og bedre fasiliteter til sykestuen.

 

Del sosialt
In this article