kaffee beim rösten mit rauc h

Dette bør du vite om kaffe!

Visste du at nordmenn ligger i verdenstoppen i kaffedrikking? 9 av 10 voksne nordmenn drikker kaffe (kaffe.no), og får seg store mengder av den svarte drikken i løpet av et år. Likevel er det mange av oss som vet svært lite om drikken vi heller i oss – kopp etter kopp…

Del sosialt

Her får du et lynkurs i kaffe!

Fra kaffebønne til kaffe

Det finnes to hovedtyper kaffe

  1. Arabica
  • En kaffetre-art som bidrar til 70% av dagens kaffebønnemarked. Regnes for å være den kaffen med best kvalitet.
  • 98% av kaffen vi importerer til Norge er Arabica.
  • Bourbon er en Arabica–variant som er dyrket på den franske øya Bourbon, ved kysten av Madagaskar.
  1. Robusta
  • Har et større koffeininnhold.
  • Antas å ha dårligere smaksegenskaper.

Single Origin/estate  er kaffe som dyrkes innenfor et bestemt geografisk område; en region eller farm.

Det går 5000 kaffebønner med for å lage 1 kg kaffe.

Kafferelaterte yrker

Kaffecupper: er en profesjonell ”kaffesmaker” som tester ut smak, aroma og fylde på kaffen. Kaffen slurpes inn med skje, og rulles rundt i munnen for å få fram kaffearomaen.

Barista: en person som lager god kaffe, og vanligvis har et overordnet ansvar for kaffemaskinene.

Ofte brukte kaffebegreper

Aroma: Lukten som blir produsert når man brygger eller brenner kaffe.

Balanse: En kvalitet som blir bestemt av de som cupper kaffen. En velbalansert kaffe inneholder den grunnleggende karakteristikken og en riktig mengde intensitet.

Crema: Det kremete rød-brune skummet som ligger på toppen av en nylaget espresso. Cremaen er ingen garanti for at espressoen er god, men det er en indikasjon på at bønnene er ferskbrente.

Ettersmak: Ettersmaken er den smaken som ligger igjen i munnen.

Koffein: Et stoff som finnes i kaffe/te/cola og energidrikker – har en sentralstimulerende effekt som gjør deg mer våken.

Jeg skal ha en…

Espresso:  Liten mengde kaffe som er laget ved at vann under trykk, presses gjennom finmalte bønner. Den sterke gode smaken gjør at den ofte danner grunnlaget for andre kaffetyper.

Americano: En americano er en espresso med kokt vann slik at den får omtrent samme styrke som filterkaffe, men med en espresso-smak.

Cappuccino: En blanding av espresso og varm melk. Serveres i liten kopp, gjerne med kakaopulver drysset over.

Caffé Latte: Som en cappuccino, men med mer melk og mindre skum. Serveres gjerne i store glass eller høye kopper.

Café au lait: Filterkaffe og varm melk i lik blanding.

Long Black: En americano-variant som inneholder mindre vann for en sterkere smak. Den lages ved at det helles varmt vann over en espresso.

Lungo: Dette er en kaffe hvor man bruker minst dobbelt så mye vann som når man lager en espresso. Ligner litt på Americano, men forskjellen er altså at man ikke blander opp med kokende vann – men lar mer vann renne igjennom kaffen.

Macchiato: En espresso med litt melk i. Cremaen på toppen lages med en liten “melke-flekk” slik at man skal vite at det er melk i den. Ordet “macchiato” er italiensk og betyr markert.

Caffé Moccha: Som Caffé Latte, men med sjokoladesaus.

Ristretto: Liten shot med espresso, man bruker kun den aller første, svarteste kaffen som kommer ut av espresso-maskinen.

Cortado: Enkel eller dobbel espresso med melk. Melkemengden skal være tilsvarende kaffemengden.

Caffé correto: Espresso med en liten slump sprit (f.eks. grappa, brandy, likør).

Neste gang du skal nyte en god kopp kaffe, kan du kanskje cuppe litt på egenhånd… slurpe, rulle litt på tungen – hvordan er aromaen og ettersmaken? Kanskje er du ikke en kaffeekspert enda, men litt kaffeklokere har du nok blitt!

Del sosialt
In this article