forside2-1024x683

Hva er egentlig koffein og hva gjør det med oss?

De fleste av oss får i oss en god dose koffein hver eneste dag – uten at vi tenker så mye over det. At det er koffein i kaffe, er vi godt kjent med. At koffein også naturlig forekommer i te, kakao og sjokolade, og er tilsatt i brus, energidrikker og smertestillende midler – er derimot ikke alle klar over.

Del sosialt

Så hva er egentlig koffein, hva gjør det med oss og er det farlig?

Hva er koffein og hvilken effekt har det?

Koffein er et stoff med en sentralstimulerende effekt, som får deg til å føle deg mer våken og gir et kick av energi. Koffeinet påvirker også hjernen, og kan bidra til å skjerpe sansene og styrke konsentrasjonen. Studier har vist at koffeinen slår ut i full blomst etter rundt 30 minutter.

Hva skjer hvis du får for lite koffein?

Dette vil kun påvirke folk som jevnlig får i seg koffein. For en person som for eksempel drikker mye kaffe, kan man oppleve å utvikle en toleranse for koffein. Dersom man ikke får i seg koffein på en stund, kan en oppleve symptomer som bl.a. hodepine, trøtthet, angst og irritabilitet.

Hva skjer hvis du får for mye koffein?

En person som får i seg store mengder koffein, kan bli rastløs, kvalm, få mageknip og hodepine, økt puls, lavere blodtrykk og uregelmessig hjerterytme. Nyrene kan også øke utskillelsen av vann og salter, og søvnen kan bli forstyrret.

Hvor mye kaffe kan du drikke?

Hvor mye kaffe vi tåler å drikke hver dag, er veldig individuelt. Variasjonen er stor, og dessuten er det avhengig av styrken på kaffen og mengden av koffein den inneholder. 2-6 kopper svart kaffe per dag, er greit for de fleste av oss. Men her er det viktig å kjenne etter selv, slik at du ikke drikker så mye at det får ubehagelige virkninger.

Er koffein farlig?

I følge European Food Safety (EFSA), som er EUs mattrygghetsorgan, utgjør et normalt daglig inntak av koffein ingen helserisiko for den alminnelig friske befolkningen.

Så for oss kaffedrikkende nordmenn er det bare å fortsette å nyte kaffen, om det er på jobb eller hjemme, om den er svart eller med melk, om det er én kopp… to… eller fire… Alt med måte, ikke sant?!

Del sosialt
In this article