dsc_1757

Perfekt espresso

Del sosialt

Slik lager du en perfekt espresso:

 1. Les maskinens bruksanvisning nøye.
 2. Maskinen må få tid til å varmes opp før du starter! Kontroller at temperaturen er ca. 90°C og trykket 9 bar. Mengden espresso skal være ca. 3-3,5 cl, og rennetiden mellom 20-30 sekunder. Avvik må justeres.
 3. Når kvernen er riktig justert, males kaffen – husk og ikke å male mer enn nødvendig (kvern som maler rett i bajonetten er den beste), da aromastoffene i kaffen forsvinner raskt. Disse ønsker man å bevare mest mulig for best mulig smaksopplevelse. Dosér 7-8 g kaffe i en ren filterholder (også kalt bajonett eller “grip”) til 3-3,5 cl væske. Til en dobbel er det 14-16 g.
 4. Press kaffen i filterholderen med et jevnt fordelt trykk (ca. 15 kg) for å få en jevn overflate. Snu filterholderen slik at kaffekorn som ligger langs veggene i filterholderen faller ned i knock-boxen. Fjern kaffe som måtte ligge igjen på kantene av filterholderen og sett den på plass. Pass på arbeidsstillingen når du pakker kaffen, slik at du unngår å overbelaste sener i håndledd og arm. Sett den forvarmede koppen under filterholderens tappehull.
 5. Start maskinen. Traktingen av en espresso skal ta ca 25 sekunder (± 2 sekunder).

Hvis du nå har gjort det riktig, skal espressoen være ca. 3-3,5 cl med en 2-4 mm tykk crema over hele koppens overflate. Kontroller at fargen på cremaen er nøttebrun, gjerne marmorert med dypere “tigerstriper” og servér med det samme. Det aller viktigste er at espressoen er god, og den eneste muligheten til å kontrollere det, er ved å smake på den. Espressoen skal virke fyldig og intens i munnen, og ha en lang og behagelig ettersmak.
NB! Cremaen dannes av det varme vannet, kullsyregassen i den ferskbrente kaffen og dens eteriske oljer og aromastoffer. Med en riktig crema forblir aromastoffene i kaffen til den drikkes. Uten cremaen forsvinner aromastoffene ut i luften.
Slik lager du to eller flere kopper:

Bruk tokoppsfilteret og dobbel mengde kaffe. Som regel er det lettere å få til en fin crema på espressoen når man benytter tokoppsfilteret. Dette har sammenheng med hvordan vannet presses gjennom kaffen i filterholderen. Tilberedningstiden er den samme om det tilberedes enkel eller dobbel espresso.

Skal du lage espresso til flere personer, er det viktig at du serverer én og én kopp etter hvert som de blir ferdige. Ikke samle flere kopper for å servere dem samlet. Espressoen skal drikkes umiddelbart. Filterholderen skal stå i maskinen til neste kopp skal tilberedes. Slå ut den gamle kaffekaken (pucken) og tørk vekk kafferester før du doserer en ny espresso i filterholderen. La det renne litt vann ut av fordelingsfilteret før du monterer filterholderen med ny kaffe i – da fjerner du enkelt gamle kafferester.

En perfekt espresso

 • Cirka 3-3,5 cl tilberedt på cirka 25 sekunder (20-30 sekunder)
 • 2-4 mm tykk crema, nøttebrun marmorert med dypere ”tigerstriper”
 • Cremaen bevarer aromaen i kaffen

Lyrs i brygging av den perfekte espresso
Hva kan gå galt?
Tynn, lys ujevn crema, lite stabil:

 • For lav vanntemperatur
 • For lavt trykk
 • Grovmalt kaffe, eller underdosert portafilter
 • Kort tilberedningstid, juster kvern eller maskin

Denne espressoen kalles underekstrahert.
Mørk crema med ujevn tykkelse, ”hvitt øye”:

 • For høy vanntemperatur
 • For høyt trykk
 • Tilberedningstid for lang
 • Kaffen kan være for finmalt, eller for høyt dosert portafilter
 • Denne espressoen kalles overekstrahert.
Del sosialt
In this article